kuih pinjaram

Assalamulaikum dan salam sejahtera..

     saya nak kongsikan lagi 1 menu tradisional dalam masyarakat di sabah



pinjaram





Pimjaram merupakan makanan tradisi bagi massyarakat sabah khususnya kaum bajau.Kuih ini juga dikenali sebagai penyaram.Kuih ini diperbuat dari tepung beras,tepung jagung,santan dan minyak.Kadang-kadang daun pandan juga turut digunakan untuk menambah bau wangi.Kuih ini akan digoreng.Kiih akan dihidangkan pada waktu perayaan atau majilis-majlis yang diadakan seperti majlis perkahwinan.Bukan itu sahaja,kuih ini turut dijual di pasar tamu .

Comments

  1. Kalau di sarawak kaum iban panggil penyaramm ..

    ReplyDelete
  2. wow...sedapnya...bru 3 minggu yang lepas saya telah membuat kuih penyaram itu dengan nenek saya..hihi..terima kasih ya tentang infonya.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Hinava dan Ambuyat

Sagol dan Latok