Hinava dan Ambuyat
Assalamulaikum dan salam sejahtera..
Hari ini saya nak kongsikan beberapa jenis makanan tradisi yang terdapat di Sabah.Terdapat dua jenis makanan sabah yang saya nak kongsikan iaitu Hinava dan Sagu.
Hari ini saya nak kongsikan beberapa jenis makanan tradisi yang terdapat di Sabah.Terdapat dua jenis makanan sabah yang saya nak kongsikan iaitu Hinava dan Sagu.
Sagu merupakan makanan tradisional bagi kaum brunei dan bisaya di sabah.Sagu ini turut dikenali sebagai ambuyat dalam kalangan masyarakat.Sagu ini juga merupakan makanan di sarawak,Pulau labuan.Ambuyat ini berwarna putih cair dan teksturnya seperti gam.Ambuyat diperbuat daripada pokok rumbia yang diproses menjadi sagu rumbia.Ambuyat ini juga adalah bahan berkanji yang hambar sama dengan ubi kanji.
Ambuyat dimakan bersama-sama sebagai hidangan makan tengahari bagi menggantikan nasi.Ambuyat ini akan dimakan bersama dengan cicahan ambuyat samada ikan rebus,cicahan cili padi dan bawang merah atau mengikut kesukaan masing-masing.Ambuyat ini sangat bagus untuk pembuangan toksin dalam badan.
Sekian sahaja entri saya untuk kali ini tentang dua jenis makanan tradisional sabah.Harapnya anda semua berminat untuk merasai keunikan Hinava dan Ambuyat atau Sagu ini.
makanan yang paling sedap bah ni..hihi
ReplyDeleteJom rasa makanan tradisional Sabah.. tak rugi.. sangat sedap
ReplyDeleteMacam sedap ja makanan pink purple tu,,
ReplyDelete